Monday, August 3, 2009

Bandung Trip - Day 1

arrow Day 1 : 27 Julai 2009

Lepak menunggu kt dlm LCCT
- Flight kami suppose pagie .. tp dah dpt email awal2 from Air Asia kata flight kami delayed ke pkl 1.55ptg .. so pkl 10am tue baru kami gerak dr rumah FIL di Gombak ke KL Sentral naik bas ke LCCT ... smp LCCT dlm pkl 11.30 cam tue terus check-in .. lepak breakfast di McD > hubby tukar duit kat dlm airport .. mhl skit ler tukar duit kt airport .. lagipun duit dorg cam naik skit .. 10 ribu rupiah lebih kurang RM3.8 duit mesia ... hu..hu.. rolleyes ... lepas settle tukar duit terus masuk balai pelepasan antarabangsa ronda2 kedai dlm tue pulak ..

selamat tiba di Bandara Husein Sasteranegara Bandung

- x lama tunggu dlm LCCT tue kami masuk berlepas dlm flight utk ke Bandung ... time dlm flight nie adam baik sgt2 .. tido lena dia samp ler time nak landing tue .. kami sampai di Airport Bandung pkl 3.15ptg (waktu Indonesia) .. kalau ikut waktu mesia pkl 4.15 cam tue .. sana cepat sejam waktunya .. airport dia comei kecik jer .. so nak tgu ambik beg & kaunter imegresen tue dlm setengah jam jugak beratur .. time kami sampai dah nmpk dah supir iaitu "Pak Dadan" bwk tanda nama "Ibu Nurul - Kuala Lumpur " .. supir nie adalah supir yg sama bawak Zetty hari tue .. mmg sabar setia menunggu .. peramah & best ler supir kami nieh .. thumbs up!!! mrgreen

- Lepas settle di airport > kami gerak ke Restoran Karamba (makanan Sunda) .. best giler menu kt sinie .. rest. dia pun bersih & selesa .. siap ada surau kt dlm rest. tue .... kami order Ikan Gurame Masak Asam, Ikan Gurame bakar Kicap, bergedil, gado-gado, ayam goreng kampung, sup sayur , nasi putih, air teh botol .. utk 7 org makan total Bil = 319,000 rupiah saja (RM120++) .. x semua menu sempat diamik gmbr .. semua org dah kelaparan .. heh.. heh.. lol

suite carissa@Flores Hotel Gallery

- Settle makan kami gerak ke Rumah Ebo utk berjumpa Pak Sani utk settlekan bil penginapan + breakfast + supir + transport Toyota Kijang > sehari 14 hrs > tiket masuk ke Tangkuban Perahu + pakej price seorang 1 kepala > utk 4 hari 3 malam = Rupiah 900 ribu = RM320 ONLY .. memang berbaloi ler .. cuma disebabkan guest house rumah Ebo tue penuh fully book .. kami dpt Suite Carissa ala2 apartment 3 bilik di Flores Gallery Hotel .. 3 bilik pun besar dan selesa ada aircond, water heater, 2 bilik air , 1 bathtub, Tv kabel, fridge, dapur > mmg kita rekomennnnnnnnnnnnnn korang deal dgn Pak Sani nieh mrgreen

gambar2 sekitar jalan hotel kami

toko bale anak & toko tiga

- Lepas letak beg dlm bilik kami turun terus hala ke Toko Bale Anak .. kt sini penuh dgn baju2 branded mommies & baby & kids .. segala macam smp kan ke toys semua ada .. tp kita tak beli apa pun cuma ronda2 cuci mata coz baju2 kt sini kain dia more to overseas tebal2 gitu .. kurang sesuai .. opinion kita harga dia pun agak mhl skit + staf dia kurang friendly compare to others outlets ...

- Habis cuci mata gerak pula ke Toko Tiga .. tempat heaven utk pelbagai jenis jeans levis, etc.. dan t-shirt2 .. mmg tak puas nak duduk kt sinie .. tgk org mesia lain borong ber beg2 jeans & t-shirt .. tapi kami x beli apa pun .. cuci mata jer dulu .. otw balik hotel singgah kiosk mcm 7-e tue beli meggi & air jus .. semua org dah jet leg kepenatan .. FIL siap pening & muntah2 kesian sgt2.. smp bilik hubby order room service nasi goreng + telur mata .. harga cuma 16ribu rupiah = RM5.70 jer lol

arrow so kesimpulannya hari pertama kami cuma ke > Toko Bale Anak + Toko Tiga shj .. more to cuci2 mata ronda jalan2 di bandar bandung jer dulu.. kedai2 pun tutup awal kat sini .. pkl 9 malam dah tutup dah .. tgu day 2 punya entry pulak yer .. sabr.. sabar ... mrgreen

4 comments:

CT NORAMIZA said...

diana, tgk day 1st pun dah kecuq liuq, bestnya, naper x beli jeans kat situ?

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

CT > masa baru2 smp cuci2 mata jer dulu .. kita mmg x der feels nak beli jeans .. nk menery segala .. nak menjaga adam lagie ..hubby beli jeans kt rumah mode ;-)

AlizMieAlya said...

cm best je toko bale anak tu kak..byk brg ek..maunye rambang mate kalau liz g sane..ade kang layan barang untuk dak kecit alya tu je..hihihi..

Shadaa said...

Woah, sgt interesting ! Mcm mana nak contact Pak Sani tu ye? Sbb sy pon akan pegi ke bandung 20/6 - 23/6 nie. So, nak carik hotel/homestay yg reasonable cam akk dapat hritu. Any suggestion? Lgi satu, yg package RM320 tu untuk 1 kepala eh? Klau tak keberatan, akak bolehlah email sy, shuhada97_paradise@yahoo.com.my

Terima kasih.