Tuesday, August 4, 2009

Info@Bandung

bandung , Indonesia
biggrin antara tips2 yg kita bleh share dgn korang rentetan our trip baru2 nieh .. if member2 lain ada tips yg nak di share sama2 pun silakan yer .. amat dialu-alukan yer mrgreen

1) Bab packing2 barang2 terutama baju2 .. utk adam kita cuma bwk 10 pampers , 3 jeans, 3 t-shirt dan 3 baju tido .. benda2 lain flask air panas kecik, ubt demam neurofen, ubt selsema , ubt migrain hubby, & dr. braun thermometer .. penting nie ... mcm adam tiba2 demam kt sana .. so dah stanby ubat siap2
2) utk kita & hubby baju tido 2 psg , seluar 2 , jeans hubby 2 psg, t-shirt 3 pasang, tdg 3, brg2 "dalaman" tue bwk mengikut jadual yer redface , towel hotel bagi siap2 , toiletteris semua yg size kecik2 .. perfume cuma bwk body lotion RL yg kecik .. ganti botol pergume yg gabak tue .. kena pandai ler susun brg .. hubby juba bwk satu beg pack utk ganti beg susu adam & beg kecik yg sangkut kt pinggang tue ... thumbs to hubby yg mmg pakar menyusun our luggage ... utk pengetahuan kami sumbat semua souvenir & hasil shopping dlm satu luggage ... mmg x kena extra caj pun ..heh..heh bagus kan mrgreen
3) confused our fault tukar duit kt airport .. so mmg tinggi skit ler duit .. if tukar kat money changer biasa2 tue dpt ler byk duit skit .. adehhh ... next time kena tukar kt money changer biasa tu jer
rolleyes
4) lps tukar duit hubby asingkan semua duit rupiah dlm satu wallet khas panjang .. x campur dgn wallet harian biasa tue .. lagi pun duit rupiah nie panjang2 belaka mrgreen

cth kad converter
5) seb ke sana prepare awal2 ittenary & juga kad converter .. kad conveter nie fdlm ormat excel kita dpt dari Kak Red & Mr. Sirman .. TQ yer kak bagi kt saya ... so time nak pegi tue cek online utk currency py rates & korang updates siap2.. jgn lupa print & laminate .. potong siap2 .. bwk ltk dlm handbeg .. senang nak refer time shopping tue lol

tmpt penginapan kami
6) kita survey2 rates hotel sana mmg mhl ler .. harga lebih kurang mesia plk .. nak duduk hotel2 mewah2 .. baik save duit utk shopping .. itu yg kami amik guest house jer .. lebih murah .. dan kita mmg rekomen korang sapa2 nak pegi deal dgn Pak Sani .. ada 2 guest house iaitu Rumah Ebo & Flores Gallery biggrin
7) time kt sana asal korang kuar hotel, restaurant, kete even tgh berenti kt lampu isyarat mmg ramai ler org pemintak sedekah, main muzik, penjual2 cenderamata segala macam dtg serbu kete korang .. so korang x yah layan .. bkn apa .. bagi sorang duit .. kang berderet serbu dtg plk .. just angkat tgn say terima kasih tanda x mau camtu jelah ...
8) each time parking kete mmg akan ada org jaga parking .. supir yg memang akan bagi duit tips time kuar gerak dari parking kt org yg jaga parking & lalu lintas tue .. korang jgn pelik laks .. cuma kita nak balik tue FIL bagilah upah tip extra kt pak supir .. sebagai tanda penghargaan dia membawak kita jalan sana sini tue lol
jln yg 'macet'@ jem giler
9) spjg kami kt bandung cuaca dia sepoi2 nyaman sejuk jer coz dekat dgn kawasan gunung tu .. jadi x panas mcm kt mesia .. pns pun x terik .. kita, hubby & adam kt sana pakai kasut crocs yg sgt2 selesa .. x yah ler nak pakai heels bagai .. nak jalan each factory oulet kang melecet plk kaki nantie .. he..he.. mrgreen
adam yg sentiasa "diikat"
10) kita mmg x bwk stroller .. coz fil kata susah nak angkut sana sini especially kawasan yg x friendly stroller mcm pasar baru & jln cihampelas tue .. so bwk harshnet yer org panggil yg tali pjg tue .. tp hubby dah tanggalkan bhg beg blkg tue .. tinggal tali jer .. kami ikat di suar jeans adam dan tgn kita .. so senang ler adam nak menjaga compare to stroller biggrin

nasi kuning
11) haa nie ler menu nasi kuning .. rasa nasi tue lemak2 mcm nasi lemak .. breakfast nie merupakan b'fast wajib kami di hotel 2 hari berturut2 masa kat sana .. sebu gak mkn nasi nie yg sama 2 hari tue .. sib baik hari last dpt roti bakar .. he..he.. next time pegi nak request b'fast yg pelbagai sket ..he..he.. mrgreen
12) kebanyakan restoran kt bandung ada surau & toilet yg sgt2 bersih .. so senang ler nak solat kejap .. cuma certain2 tmpt toilet dia x bersih sgt .. especially mcm kt jln cihampelas & toko tiga .. standby dlm handbeg wet tissue sentiasa .. dan yg bagusnya every factory oulet disediakan beg2 plastik besar utk korang ltkkan brg2 yg korang dah pilih tue .. ala2 mcm beg plastik tesco tue cuma design dia cantik lagie ... so senang ltk semua brg dlm beg tue .. angkut jer brg2 dlm beg plastik tu time nak byr ke cashier mrgreen
13) kita x roaming2 hp pun .. dah ty kat maxis roaming kena byr RM300 .. makanya sampai2 jer bandung terus carik simkad indonesia .. murah giler RM 5-7 .. call mesia pun murah jer mrgreen

ps: if sapa2 yg nak pegi kita rekomen korang tukar jadual trip tue .. 1st tempat yg patut korang pegi sehari suntuk adalah PASAR BARU .. if sempat leh tempah baju dlm masa 2-3 hari dah siap dah ... dah pegi pasar baru .. barulah korang ke tangkuban perahu ker .. outlet2 tue sumer yer

15 comments:

CT NORAMIZA said...

best2, penting semua info ni diana, mana le tau kan... :) hehheheh

SyaNa said...

syiok baca kesah cuti ko
aku bile la ade rezeki nk jalan luar mesia plak

TEACHER OF SOMEONE said...

wah...seronoknyer....

Ami said...

sharing is caring,thanks diana!
kakak ami ade nak pegi awal thn depan kot,nanti boleh kite fwd nie kan die,boleh kan?:p
sib baik toilet bersih,tue penting sgt2.

hacienda said...

thanx sgt bg info,tah bile nk merasa jejak kaki klua dr m'sia ni..hmm

jane_doe3328 said...

good info! thanks for sharing :)

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

thanks diana..lengkap rasa panduan ni :)

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

CT > takpe share sama2 .

syana > aminnn next year ada rezeki lebih leh pegi yer ;-)

nur > mmg best ;-)

ami > yup agree .. leh ler share sama2 .. no prob

hasnidar > kumpul duit nanti leh pegi ;-0

jane > TQ ;-)

mama_umar said...

:) bagus2..sori sgt lupe nk ckp aritu,elok jugak klu convert duit kt sane sbb rate die lower , name money changer die Golden Money Changer, bgnn die cantik mcm bank besor,siap kene amik no nk tuko duit ,xper, next time kite sumer dah tau kan ;)?

~Eila @ Along~ said...

wah diana..sangat2 meruntun jiwa p shopping sana..hehe..nice info..tq bebeh..nanti nak p sana la jugak..

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

zetty > itu ler .. kita nie dgn busynya x smpt nk tukar duit .. last2 tukar kt airport LCCT ..hu..hu..hu... next time leh tukar kt sana pulak ;-)

eila > tiket murah giler niehhh .. 2 org pegi balik berapa jer eila .. book skrg yer ;-)

Anonymous said...

hai..sy dh g bandung dh byk2 kali dh..tiap kali g sana, mesti stay kat hotel bukit dago, which cost u rm21/nite utk standard room..hotel kt bandung nih walau murah, sume ade tau..attach bathroom with hot shower, tv, katil queen..standard die mcm rm70 kt malaysia..kalo nk g tangkuban perahu tu ok, juz sight seeing jelaa..lgpun cost agak mahal..nk kena bwk pemandu pelancong turun g kt kawah pun charge dlm rp150,000..tu pun x masuk lagi nk kena beli brg2 diaorg..plus jln nk g sana pun..mcm nk muntah jer..heheh..
the best place nk shopping kt rumah mode..sume ade kt situ..tempat mkn yg best kt bandung plus yg murah n berbaloi kt kampung daun. bumbu desa n amanda brownies..sgt2 sedap..so guys, enjoy your trip k..

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

anonymous > Thankssssss a lot ... leh bg details hotel bukit dago tue .. ;-)

AlizMieAlya said...

sharing is caring..thanks sis..mane tau nk g gak kan..bole refer sini..:)..

Cujie said...

sangat bagus info ni...
thanks diana... simpan info ni untuk kegunaan masa depan.. itu pun kalau ada rezeki ke sana nanti...