Tuesday, September 15, 2009

Cheklist Raya ;-)

biggrin Bila tgk blog kawan2 lain dah giat memulakan persiapan raya .. pada kami .. thn nie persiapan kami biasa je .. bonus pun x der .. maka berbelanja mmg kena beli apa yg betul2 penting jer .. dlm hati nie dok pikir brg2 nak bersalin je .. he..he.. lol masa borak2 dgn member2 online dorg citer dan share ler checklist2 persiapan raya dorang .. so kita nak share dgn korang info2 nieh .. hope checklist raya nieh bleh membantu korang sedikit sebanyak yer mrgreen .. mana tau ada lagie info2 penting yg kita tertinggal kt bawah nie .. korang bleh ler tambah yer wink

arrow Checklist raya :-
- Zakat fitrah (makesure sebelum balik raya tue dah setlekan awal2 yer)
- Baju raya , kasut raya, sampin, songkok, etc. (nak senang korang iron siap2 baju raya tue .. tak ler nanti mlm raya baru nak iron baju bagai .. comfirm beratur pjg plk nantie)
- kuih raya (2-3 jenis pun dah ok dah)
- duit raya + sampul raya (dah tukar ke belum?? )
- reload touch n go@smart tag ( tak la nanti jenuh beratur time membayar tol)
- standby bajet duit minyak kete (pada yg balik kg tue yer)
- servis kete ( penting pada yg balik kg jauh2 tue .. makesure kete korang dah servis .. kete berada dlm keadaan baik dan selamat)
- tiket bas, keretapi, flight, etc. (pada yg balik naik pengangkutan awam.. cek time balik tue betul2 .. jgn salah time dan salah stesen pulak)
- kemas rumah.. x ler penat bila balik dari kg nanti nak mengemas rumah pulak yer .. (makesure grill, mangga, suis letrik, paip air semua dah ditutup yer.. jgn lupa maklum jiran terdekat yg tak balik raya tue .. mtk tolong dorg tgk2 kan rumah)
- beg balik kg ( dlm tue makesure kelengkapan baju sumer lengkap.. pada yg ada baby @ anak2 kecil jgn lupa bwk juga ubt2 penting mcm termometer, ubat demam, batuk, selsema, ubt sakit perut semua tue .. etc.)
- setlekan segala bill2 penting yg perlu dibyr cth: bil telefon, kad kredit, letrik, air, kete, astro, rumah ..etc ( penting utk makesure bill2 nie dah clear awal.. yelah kang pas bercuti comfirm bajet dah makin mengurang kan .. so bila dah settle awal2 tak pening kepala dah)
- standby dlm kete cd2 lagu raya yer .. ( so pada yg blk kg jauh2 tue .. boleh ler layan dgr lagu raya dlm kete .. x ler busan sgt nantie )

11 comments:

Nana said...

aih bila tgk checklist akak nampak zakat fitrah.en.somi ku dah baya ke blom ek??dok jauh ni payah kan..hehe..klw dekat bole ingatkan dia ari2.ni dok sms&call aje kdg2 tu lupe nk pesan

hacienda said...

zakat dh setel awal lg aritu...
kete masih lg br diservis..

kad touch n go n lum reload lg..hehehe

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

nana > remind en. somi yer .. kang lupa laks .. rasanyer dah byr settle kot ..

has > senang ada ceklist nieh .. leh refer apa yg lupa@belum buat ;-)

mar!ahaf!z said...

hubby lom settle fitrah lagik.. tgu dia blk la esok kot..

mama_umar said...

mmg kene catatkan list-to-do ni kan..bagus2, heheheh

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

maria > hubby kita dah settle byr ;-)

zetty > senang ada cheklist nieh zetty ;-)

shiemz said...

Wahh..siap bat shortlist tue..bagus2..x kelam kabut nanti kan...

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin. From: Shiemz sekeluarga

zailamohamad said...

thanks akak..nanti nak buat check list jugalah;)

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

shiemz > salam lebaran buat shiemz juga .. checklist nie tuk refer .. mana tau ada terlupa ker ..

zaila > welcome zai ;-)

CT NORAMIZA said...

hehehehe...diana, saya da siap packing gak last sunday, mmg kalau ari keja, melepek je mengalahkan budak darjah 6 puasa :)

semua kat list diana ni dah settle, cuma jgn tertinggal baju yg diantar iron kat dobi dahlah huhuuu...

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

CT > itu ler .. time weekend br ada masa ... jgn lupa ambk plk bj kt dobi tue yer ;-)