Wednesday, October 28, 2009

Checklist ;-)

cool Checklist2 terkini .. rentetan dari entry ini .. makanya 2-3 benda dah settle dah ... perancangan kena buat awal ler bg jgn kelam kabut ... TQ pada kawan2 yg sudi share info & memberi semangat pada kita .. apa yg penting ???? THINK POSITIVE & BE STRONG mrgreen
arrow Penjagaan berpantang:-
kita dah confirm & booked bidan area rumah jer .. based on info2 akak kt ofismates dorg kata akak nie urut best .. kita pun dah deal dgn dia utk urut bersalin 3 hari + tungku + mandi herba + param + pilis + mandikan baby .. dia caj RM70 sehari (dah few tempat survey ini yg plg murah & reasonable price dia ) .. so 3 hari Total = RM210 ..
arrow Menu berpantang :-
insyallah kita akan mintak tolong jiran sebelah kak siti utk masakkan menu time kita pantang nantie .. mula2 tue ada la survey2 kt mangkuktingkat.com .. utk menu lunch saja cajnya RM200 .. if order set lunch + dinner total RM400 eek.. adehh bajet jugak nieh .. better byr upah skit kt jiran sebelah dpt menu lunch + dinner siap2 .. harga pun reasonable skit .. b'fast tue x kisah .. roti, biskut, oat dah ok dah .. kita pun dah siap collect menu time berpantang dari intenet dan juga buku-buku .. 2nd weeks tue rasanya dah ok dah .. dah boleh masak sendiri yg simple2 jer smile
arrow Adam Mukhriz:-
utk weeks pertama mmg kena hantar dia kt nursery ler .. sama jer still kena caj RM80 hantar atau tidak .. kalau htr full pun kena caj bulanan RM240 .. so biarlah dia ke nursery awal2 tue .. bagi bdn kita kuat skit seminggu dua tue ..
arrow Cheklist barang2 baby & mummy :-
confirm kita nka guna Nona Roguy utk jamu & ubat-ubat .. tp seperti yg disuggestkan kawan2 .. better beli asing2 produk NR nie dan ambik yg size besar tue .. dpt jimat RM$$ disamping brg2 tue dpt tahan lama skit .. beg hospital baby & mummy dah masuk dlm kete siap2 ... kain batik pun dah standby basuh cuma tinggal 4 helai nak dihantar jahit .. al-maklum dlm pantang nie kain batik byk kegunaannya .. aminnn my lovely MIL rajin hadiahkan kita kain batik .. so total kain batik ada la dlm 3-7 helai ... last benda yg nak dibeli adalah botol baby .. gamaknya mmg kena beli AVENT gaks sebab breastpump yg lama tue beli yg set AVENT Isis tue .. guna ler apa yg ada .. walaupun pernah hangin psl botol Avent nie dulu .. opppsss lagi satu nak beli seluar basahan utk pakai kt rumah yg jenis pinggang dia getah dan kain dia cotton tue .. ala yg berlambak jual kat bazaar thai tue .. apa yg pentingg?? keselesaan lol
gambar lama :- 38 weeks pregnancy, 9 Sept 2006@HTAR, Klang
arrow Terima kasih pada semua yg sudi mendoakan kita & baby selamat .. Disamping tue kita nak minta maaf segala salah silap dan keterlanjuran jika ada wink

34 comments:

Ma...ma..... said...

erk...mahainye bidan urut,tungku,mandi segala...sy dulu,makcik bidan tu caj rm20/day jer tp tungku ngan mandi baby mmg mak sendiri la yg buatkan...tp, cam sian pulak kt makcik bidan tu...dtg naik basikal siap kena kejar anjing bagai,sy bg je rm100 utk 3 hari...tp tu kt perak la...kt kl mmg mahai skit kan?

C!kpuanmuda said...

semoga semuanya selamat. aminn

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

Ma...Ma > kalau kt sini RM70 tue dah kira murah dah .. harga semasa skrg urut yg survey2 RM90 ke atas ... mahal ler.. area2 kg mmg dpt murah skit ;-)

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

CPM > Thanks CPM .. take care urself & baby too okies ;-)

eza said...

lain tempat lain regenyer ek....
consider mahal gak tu...x per la diana melabur sikit untuk sihatkan badan tu...

wah tak lama lagi ek....
jgn lupa inform ek bila bb dah melihat dunia....confirm bersalin kat HTAR ker??

semoga semuanya selamat yer diana...

~ain said...

diana.. wah.. sangat teruja .. selamat menyambut orang baru ye, diana.. semoga semuanya selamat.. =)

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

kak eza > antara dua ler kak .. if sakit kt rumah sy larik gi HSg buloh .. dekat dgn rumah ..

ain > thanks ain ;-)

zailamohamad said...

zaila dulu kn RM300 ntok upah berurut sepanjang 3 hari..akak punya tu kira murah dah tu..
bagusnya akak buat check list..senang kan;)

~ana~ said...

waaa...mcm akak dah nak bersalin dulu dr kita je...heh heh heh..gud luck ye kak..:)

** atie + farid + aisyah ** said...

sis....atie doakan semoga akak n baby selamat n sihat....semoga dipermudahkan segalanyaaa

Mrs.Nury said...

nury doakan semoga semuanyer selamat diana...just ingat kalau org lain bleh bersalin kenapa kite tidak.Be strong & takacare k

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

zaila > org berurut pun naik harga dah skrg ..ikut ekonomi semasa ..he..he.. cheklist nie penting .. so tak lupa

ana > he..he.. saper dulu yer .. jgn lupa inform yer nantie ;-)

atie > aminnn .. thanks atie ;-)

nury > yup ..betul2 .. aminnn .. thanks dear ;-)

CT NORAMIZA said...

diana, alhamdulillah, dh settle semua, oklah tu, mmg kalau normal tu, insya-allah dlm 2 minggu mmg dah ok sgt, mmg rasa cam blh lari, cuma ikutlah pantang larangkan, kalau x ikut rasanya dah boleh berlari dah, saya dulu camtu, kadang2 lupa lak dlm pantang, :) hehehe..tp dlm pantang x pakai kain batik pun, pakai seluar je, rasa lbh kuasa cengkaman

M@L@ said...

kalo kat tpt akak makcik tu amik 1 hari rm50...dia urut mmg terasa kalo org yg tak biasa mesti ckp sakit... tp akak thn sebb lps urut tu rasa ringan jer badan...

dik nanti bg tau yer biler bb klr.. semoga semua nyer selamat...amin..

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

CT > lega dah sebab byk benda dah settle .. he..he.. hopefully sgt2 dpt besalin normal .. so bdn kuat dah 2 weeks tue ...

kak mala > oklah tue harga dia .. saya amik siap mandi herba semua .. pastu barang2 dia siapkan tu yg caj RM70 .. insyallah saya updates nantie ;-)

Afne said...

diana - afne doakan dipermudahkan urusan diana melahirkan baby dgn selamat. jaga diri k.

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

afne > thanks afne ;-)

cintaKusayangMu said...

k.diana: akk xnk try set jamu bersalin IBU dr ambar kenanga??qis pakai yg tu..bagus..sbb ibu qis n mksik2 dekat umah tu sume kate bagus..dia dh complete sume..utk tuju darah. tuju meroyan n semua2 la..xyah pakai pilis n xyah minum air kunyit...hermm..part minum air kunyit tu mmg xleh la..mujur la dlm jamu tu dh complete...

mama_umar said...

u make me nebes , hehehehe, semoga selamat all d way!

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

qis > dah order harga promo .. lmbt inform laks .. he..heh...

zetty > meh sama2 nebes jom ;-)

lia said...

biler nih? xsabar nih he3.... mcm aku lak nk bsalin...

urut mmg mahal skng la.... kena lak yg xbest, mesti hangin jer....

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

sabo..sabo .. if dah selamat bersalin harus updates + inform kt blog .. itu ler .. tp ofismates rekomen ni katanya urut best ;-)

shuzana said...

emm semua pun almost done kan..so nak tunggu wisel je kan...haha..gud luck push push tau..

Ami said...

wah lengkap checklist nie,semoga selamat semuanya ye diana,amin

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

shu > tgh nak prepare teknik push nie shu .heh..heh...

ami > takper sesaper pun leh refer nanti ..amin..amin... thanks ami ;-)

UnGu VioLet said...

akak.. mar doakan semuanya selamat yer nnt.. amin... tak sabar nak tngok baby...

hacienda said...

diana - hope smue berjalan lancar, n persiapan awal yg dibuat mmg sgt bgus..hehhee.. yg baik kite ikut betul x?

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

mar > Thanks mar ;-)

has > aminn thanks has ... boleh saja sama2 share info ;-)

Ezrina - A wife & a mummy of two said...

Wah..sonoknya tgk Diana dah nak dekat bersalin ni..mcm2 persiapan dah pun dibuat..very detail gitu...
bagus..bagus..
nanti senang kan Diana kan..?

Akak doakan supaya Diana dipermudahkan oleh Allah ketika mengharungi detik nak melahirkan nanti... selamat semuanya..aminnn...

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

kak erin > thanks kak sudi mendoakan .. nebes nieh ..tue yg dok cek checklist apa lg yg x cukup .. takut tertinggal .. dah nama pun berpantang sendiri .. kena berdikari sendiri ;-)

honeylanz said...

dah dekat date nye ni. semoga selamat semua nye.

mamazana said...

nak dekat dah.... semoga dipermudahkan...

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

honey > Thanks awk ;-)

mamazana > Thanks ;-)

ida said...

Assalamualaikum,

Promosi Set Berpantang Shaklee

RM100 sahaja untuk penggunaan 40 hari
40 tabs of Vita-Lea, 40 tabs B complex, 40tabs Vitamin C and 40 tabs Zinc
Full Pack RM215 untuk 4 bulan

Percuma poslaju!


Biasa, tambah rm10 untuk 80 biji alfalfa dengan pembelian set c
Alfalfa berkesan sebagai penggalak susu ibu

Shaklee2u.com