Thursday, October 8, 2009

Normal ???

arrow kisah yg betul2 jadi petang smlm .. smp rumah mcm biasa ler mandi2 bersihkan diri semua .. lps mandi tue siap2 nak ke jemputan open house ofismates hubby kt area rumah .. masa checkup lps nurse ada advise suruh massage2 area dada utk stimulate susu bagi melancarkan proses breastfeeding .. jadinya masa kita tekan bhg dada tue kuar 2-3 titik susu .. kita nieh kaget ler bgtau hubby .. dia pun pelik .. yg lawaknya dia bleh kata "awk dah nak bersalin dah ker" lol ... yelah masa 1st preggy adam dulu tak pulak jadi cam gini .. pagi nie kita cek lagie bila tekan2 tue mmg kuar lagi susu tue .. so nak ty korang mommies2 normal eh jadi gitu?? rolleyes

24 comments:

lia said...

bg lia, itu normal masa da masuk 9bulan ngandung.... sbb dulu ada masa sedar2 baju basah skit, bler bau, bau susu ;p

dari segi perubatan pon normal sbb susu da terbentuk masa minggu ke-28@32 mengandung, xingt yg mana....

Cujie said...

it's normal...
bila dah nak masuk 2 ni.. semenya cepat...
rasa pergerakkan cepat pun cepat berbanding sulung...

hehe... mesti tgh berdebar tunggu hari² nak bersalinkan... semoga dipermudahkan...

mama tisya said...

normal diana..tp ada gk org ckp dh nk bersalin..ehehhe..so be prepared gk la

hacienda said...

ooo..baru tau...tau yg stimulate je..nak start stimulate tu bile?

klu dh start klua senangla,sbb nnti lps bersalin xde mslh nk urut2 bahagian dada lagi,sbb ade org mcm tersekat kan

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

lia > TQ lia atas info2 tue ;-)

cujie > ye jugak eh .. TQ cujie ... aminn ;-)

erynn > oh yer ker erynn .. adeh lagie nebes nieh

has > normal masa 6 bulan tue dha kena rajin bersihkan & massage breast ..

Liana said...

Salam ziarah dan salam kenal...

Just nak beri pendapat... rasanya itu normal.. Dah nak dekat bersalin nie kan...memang macam tu... Biasanya kalo cam tu mesti banyak susu nanti...

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

liana > salam perkenalan ... Oh ye ekr .. TQ yer bg pendapat ;-)

** atie + farid + aisyah ** said...

normal la kot...hehehehehe....

p's: dah dpt sms sis...insyaAllah...thanks 4 d jemputan

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

atie > ramai ckp normal .. TQ dear ;-)

mama_umar said...

heheheh, nk massage2 gaklah..xdela tersumbat nnt kan?

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

zetty > mmg di advise dr pun iye .. bg stimulate susu ibu ;-)

Afne said...
This comment has been removed by the author.
Afne said...

normally by 28w mmg dh ada susu sbb kolostrom terbentuk sejak akhir kehamilan hingga bbrp hari slps kelahiran baby (2-5 hari).

rajin2 le bersihkn nipple lembut2 dgn kain lembab.

Afne said...
This comment has been removed by the author.
Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

afne > TQ for the tips yer afne ;-)

mar!ahaf!z said...

yup it happened to me masa 7 bulan gitu..

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

maria > oh .. kaget ler plk kita nieh .. coz dulu tak pernah jadie ;-)

Nana said...

hehe..kak sama la kita time 9mth tu try picit skali kuor susu hahah..tp pas je banak smgu susu xmau kuar.agknye asik training perah susu b4 bsalin dia xmau kuar dah ekekeke..

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

nana > laaaa cam tue plk kisahnya .. hope sgt2 susu tue ada juga terus lps bersalin ;-)

zai@umiaiman said...

hmm itu normal.. kiter dulu kuar jugak...

~ Lady ell ~ said...

diana..jgn runsing sgt.tu perkara biasa tu...kena stanby pad la supaya tk basah baju.

cintaKusayangMu said...

kak..normal tu..jgn riso la..xde ape2 tu...
kaj..qis nk main teka2 la..qis rasa ank akk ni gurl la..hehehe..tgu n lihat je la nnt..

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

zai > okies zai .. x risau dah ;-)

ell > okies ell .. TQ

qis > baby boy ler .. hr tue dah scan 4D .. ada ltk gmbr kt blog dah ;-)

zailamohamad said...

a'a..normal je tuu..tapi zaila masa ngandung anak sulung kuar susu, masa ngandungkan ameera takder kuar plak..huhuhuhuhuhu