Wednesday, February 17, 2010

My BF Story

arrow Hari ini adalah sesi luahan hati about my BF journey ... walaupun hasrat nak fully bf tak tercapai hinggalah sekarang ... aku tak salahkan sesiapa .. salahkan diri sendiri yg tak cukup ilmu bf .. masa berpantang baby aidil dok asyik bergantung manjang ... dahler diri nie nak bergerak sebab c-sect kali kedua nie mmg sangat2 menguji diri ... pump susu guna AVENT manual (beli masa deliver adam dulu) + tollyjoy yg baterry tue .. asal pump susu memang habis memanjang bagi kt baby coz aidil tak sabar menunggu + x reti direct bf .. jenuh tgn lenguh pump susu .. hajat dihati mmg berkenan sgt2 dgn breastpump medela fs .. alahai ... nak beli cash + secara kutu pun tak mampu rasanya .. (ada ker yg baik hati nak sponsor .. CONFIRM TAK ADA) .. makanya aku hanya mampu tengok jer la cry... bila baru nak tarik nafas .. susu dah licin .. lg 3 minggu nak msk keje .. pump guna tollyjoy langsung tak kuar susu .. tah apa masalah tah mad .. tensi betul .. tp bila guna tgn + direct bf ada plk susu .. so time tue dah stop pump susu mulai saat tue .. ditambah dgn jiwa kacau penat + tak kuat semangat + x cukup ilmu bf segala .. bermulalah campur Formula milk bagi kat Aidil .. dlm pada tue .. aidil mmg dok melekat 'mengempeng' (istilah jawa) bila direct bf .. manja betul ..

merindui hasil ebm masa dlm pantang dis lalu cry
arrow Bila kita mula masuk ofis .. stok EBM mmg hancus kering kontang . time nie baru ler terhegeh2 nak godek2 info about bf... kita ym dgn Afne yg fully bf baby dia .. dialah pemberi semangat .. dia suggest msk forum susuibu.com + guide bg jadual pump susu + pemakanan + serba serbi info about bf .. 1st day ke ofis pump pun x bwk .. korang bayangkanlah .. sudahnya lps ofis hr kita duduk bwh meja .. perah susu guna tgn (teknik marmet) .. dpt ler 0.5 oz ..

arrow hari kedua dan seterusnya hinggalah ke hari ini ... aku follow jadual yg afne bagi .. penghujung hari di ofis total susu yg dpt cuma around 1 oz jer .. kesian kan cry.. aku still tak putus asa .. keep pump susu .. dan hingga ke hari ini dah masuk hari ke-88 sudah since delivery aidil .. .. even dpt pump 1.5 oz pun aku dah rasa heppi sgt2 ..thanks to Afne yg byk share info about bf & sentiasa mendengar rintihan2 luahan hati ku .. .. selalu nya penghujung hari di ofis total hasil ebm dpt 1 oz ke 2 oz jer cry sedih wooo .. .. mmg ketinggalan sungguh .. org lain dah maju kedepan bertimbun2 stok EBM .. hu..hu.. segan sgt2 rasanya confused tp kita still think postive ... kata afne ..jangan putus asa .. continuing pump .. jgn putus asa... aku tak rasa aku membuang buang masa meneruskan usaha pump susu walaupun hasilnya cuma 1-1.5 oz jer .. pada aku walau hanya setitik sekali pun hasil bf yg aidil minum setiap hari ... pada aku ianya tetap berharga ... i will continue my efforts .. biarlah org lain nak kata apa ..

my frozen ebm (stok for aidil spjg aku di terengganu nanti)
arrow aku dah cuba semua tips nak bykkan susu .. sebutlah apa saja ... fenugreek,pil asi,soya ,oat dan segala benda .. tp still sama jer resultnya .. dan semenjak cuti cny baru-baru nieh ... masalah baru plk timbul ... asal nak bg direct bf kt aidil kami berdua bagai nak berperang rasanyer ... aidil sure mengamuk2 menangis refuse tak nak hisap .. tp bila bg susu yg di pump tue dia nak pulak .. adehhh mmg dugaan betul .. jumaat nie 19hb until 22 hb ada conference di terengganu .. tak tau lah mcm mana rolleyes... stok frozen ebm yg ada walau sedikit tue akan diberi pada aidil supaya dia tak lupa pada bau susu mama dia nie ... aku mmg dah prepare siap-siap ... akan ku bwk juga breastpump avent tue nanti .. tp perasaan risau tetap bersarang di hati .. manalah tau bila balik dari conference tue aidil refuse direct bf terus ..hu..hu.. mmg jiwa kacau betul nih cry

hasil hari ini = 15 ml

arrow tahniah + respect pada mommies2 yg berjaya fully bf their babies neutral

21 comments:

liza putralady said...

takut dia confuse puting x diana?.. xpelah nak buat camne kalau dah bahagian kita byk tu je.. btw.. halba dah try? lobak putih? akak x pernah try pun.. sbb akak pun kejap je masalah fridge xde kat opis lama tu..

mama_umar said...

diana,the thing is u've tried almost evrythng utk bykkan susu,hope jgn terlalu susah ati,kite puji sgt usehe2 diana utk bykkan susu,strong tau awak ni =),kite hrp diana masih xgv up utk pam wpon dpt 1ml sekalipon!klu dah btol2 xde tu barulah kite serah pdNya..okeh? jgn sedey2 k

Chempaka Aurora said...

diana, dulu tasnim pon ada masalah macam aidil. Actually Chem yang tak cukup ilmu bab bf ni, so mmg Tasnim lagi prefer minum susu guna botol dari bg direct. Memang terkilan sebab tak kuatkan semangat & x grab sebanyak mungkin ilmu bab ni dulu. Chaiyook Diana...chaiyook.

shuhaina said...

hi diana...
maybe posisi yg buatkan baby tak selesa..inipun antara sebab kenapa baby nangis+mengamuk time nak kasi susu..lagi satu teknik perlekapan...make sure bukan puting je yg baby hisap ya..klu hisap kat bhgn puting je mmg susu tak kuar..
nak bf mmg mencabar..harap2 kuatkan semangat ya..kerapkan bagi direct kat baby..ni pun blh increase milk supply

MaMa ZuRa said...

diana, kita sama! zura masa hari pertama start keje, stok susu hanya utk hari tu saja..dlm 3 botol..dan pd masa sama, kat ofis, zura teruskan pumping setiap 2-3 jam..lama2 susu bertambah..dan blh dibuat stok!jgn give up k..

~ana~ said...

kak d, try bw aidil menyusu dlm bilik..dlm keadaan yg sunyi dan dakap dia dlm posisi yg selesa..sy sangat mengagumi usaha akak utk bf baby ni..mcm kak shu cakap, nak bf baby ni mmg mencabar..kita kena kuat..pk +ve..insyaallah akak bleh buat...go go go...

lia said...

d,aku sungguh tabik dgn usaha ko tu... aku xtau nk tlng mcm mana tp aku harap ko kuatkan semangat, jgn terlalu stress coz effect susu jugak nnt...
all da best 4 u, d...

hatiberbunga said...

D.. kekadang bila kita stress @ penat, susu mmg kurang keluar.. itu yg aku perasan aa..

and btul kengkawan ckp. kerapkan pump @ direct bf pun bley bykkan susu.

jgn susah hati ye.. D dah wat yg terbaik utk aidil. teruskan lah usaha tu. chaiyok! chaiyok!

SyaNa said...

teros kan usaha ko ye..
aku pn kalo bleh nk fully bf..tu la ni da kena start cr info psl ni
nnt bleh la ko share2 info yg afne bg tu

ijan@2 aka ummihakimi said...

tu la diana..semoga semakin kuat semangat..ade member ajo..klu kita strees susu x kuar.. kita relak..tenangkan fikiran..then gentel puting susu sampai geli..then susu leh kuar banyak... cubalah try....
kitepon tengah dok cari info nie... klu g kelas lagi baguskan..tpi cam da telambat je...

Nana said...

btol sgt2 respek ngan mereka yg dpt fully bfead bb diorg kan..sy campo2 juga tp damia smpai skang dok bfeed

Anonymous said...

Salam..just to share some info about BF nie.1st baby mmg tak fully bf sempat dlm 6 bln camtu coz kena outstation but 2nd baby nie, alhamdullilah smpi skunk ni dah masuk 2 thn masih lagi bf. Cuma satu jer.Pagi plzz take breafast b4 9 am.Cuba mkn nasi not nasi lemak (sekali skla boleh la amik n.lemak tu)at the morning. tak byk tapi try nasi la coz it will generate more milk. tengahari nak ambil nasi boleh tak ambil pun boleh.Drink more water, tak kisah lah plain water, milo, soya just something yg boleh kena kenyang sementara.eat a lots of fish is also good to generate more milk and make the baby kenyang cepat.Baby laki nie kuat minum so kita nie kena mkn atleat morning jangan lambat.Setiap kali lepas pump, eat something and drink coz it will help to produce more milk after that. So jangan takut makan pagi berat n gemuk.BF ni boleh tolong kitanie kurus naturally.For me my berat badan turun naik je. nak kurus kena axercixe gak.K ; )

zakiah z said...

salam diana.. masa dapat anak pertama, saya pun mcm diana pam dpt sikit sgt.. last2 fedup terus berhenti, silap besar tu! sebenarnya nak kasi susu byk ni, kena pump 2-3 jam sekali, mula2 memanglah sikit keluarnya, tgklah dalam masa seminggu tu, setiap kali pump keluar byk dah.. kejap jer pun, saya memula nak dptkan 1oz dulu sampai sejam.. btw, saya pump guna tangan, tak payah nak basuh2 breastpump tu.. lagi puas hati, tapi kena praktice bebetul...

btw, saya makan macam2 gak macam halba tu semua utk membanyakkan air susu tapi tak jalan gak.. last2 saya makan mi suah, beli kat kedai senseh, masak berkuah, macam sup ke, mi kari ke, tapi hari2 kena makan, barulah susu banyak alhamdulillah..

lagi satu, jangan rasa rendah diri sebab susu yg dipump sikit jer, setiap titik susu kita amat berharga utk baby, menguatkan antibodi baby jugak ni..

sekian, good luck!

-zakiah z-

:cahya: said...

akak...org ada buat entry pasal cara tambah susu version jerman...
maybe buleh try...
setakat ni,Alhamdullillah..org fully BF..
lg 1, bidan kat sini kata..susu amek masa 3jam utk proses..
so..try gap kan BF every 3jam..
so that,susu penuh n baby puas minum..
nak cerita kat sini pjg la pulak..
nnt org buat entry pasal cara BF yg blaja kat sini k..

IDA said...

kuatkan semangat ye diana.saya punk agun dgn org yg leh fully bf ni..sbb masa aiman dulu pun sampai 5bulan je bertahan huhu...moga rezeki makin bertambah ye :-)

Lidya said...

hurm..sabar k diana.. cuba cuba dan cuba lagi.. jgn stop dan jgn give up

shuzana said...

sori diana..lambat nak bg komen plak..bz ngan anak2..hehe..
sedih dengar luahan diana..sbb shu mmg sedih kalau bb diberi fm..tp kalau dah itu je rezeki bb kan..nak buat macam mane..lagipun, diana blom terlambat lagi..teruskan pump, makan la makanan yg bleh menambahkan susu..lain org, makan2 yg membykkan susu tu tak membantu sgt..tp diana kena cuba, makan jantung pisang, ulam pegaga, susu, logan kering, halba, air masak..

mase time ammar, shu pun x de ilmu sgt..alih2 dia dh x mau directbf..so shu kena pump sampai le 8 bulan..penat sbb guna manual avent..terus give up..tp bila ngan aqila ni..shu mmg dh nekad..alhamdulillah..

diana jgn give up ok..kerapkan bf..bermula dgn 1oz..lama2 nanti susu akan ber oz oz..lg satu..mase nak pump..slalu dapat 2oz katakan la..tp diana niatkan..nak dapatkan 3oz..insyallah dgn izinNYA..diana akan dapat 3oz..so bila nak pump lagi..niat nak dapatkan 4oz plak..5oz..

hacienda said...

alamak.. rase mcm xckp ilmu gak la..hmm..xpe2..ade ms lagi..chaiyok2

Afne said...

diana, pape pun afne ucapkan syabas sbb diana tak putus asa cuba berusaha sebaik mungkin demi berikan aidil yg terbaik. afne takde la byk ilmu (mcm diana dok puji dlm entry tu)just share apa yg afne baca+buat.

1st thing afne rasa aidil alami nipple confusion sbb tu dia prefer bottle.

2nd thing, kes diana mungkin 1 dlm 1000. dr apa yg kita pernah bualkan (dlm ym) mmg dh mcm2 usaha diana dh buat. my suggestion is cuba refer LC (lactation councelor) mungkin diorg blh membantu.

pape pun, jgn putus asa yea. chaiyyoookkk

cintaKusayangMu said...

k.diana...qis lupa nk bgtau...akk kena tukar rubber kt shield tu..akk tukar ngn yg besar..dia akn ada bg 2 size kn..akk pki yg besar...aritu qis pn guna yg mmg dh siap ada kt shield tu..pastu susu xkuar...pastu tkr ngn yg besar tu..baru susu kuar...akk try k....keep on pumping...klu xdpt nk direct bf...akk exclusively pumping je la..insyaAllah akan berjaya...

Anonymous said...

tahniah..kuat sungguh semangat awak..sekarang still pump dapat brape? sy mula2 pun macam awk juga dpt 1oz je..sedih...lani dapat 3oz skali pump..ada progressla..xsabar nk dapat 4oz skali pump...