Tuesday, June 1, 2010

Lempeng Pisang Kelapa ;-)

biggrin Inilah bekal yg dibawa pagi ini .. masa ke pasar malam weekend lps .. beli pisang berangan selonggok besar RM2 jer .. so petang weekend awal2 pisang tue memang dah selamat dibuat cekodok .. dari membazir baki pisang yg lebih ... idea tetiba datang nak buat lempeng pisang kelapa nie.. senang jer nak buat lenyek pisang, masukkan tepung gandum, gula, garam, serbuk soda bikarbonat skit, letakkan esen perisa pisang setitik dua utk bagi bau wangi pisang tue dan masukkan kelapa parut (bahagian putih shj), gaul rata .. siap mrgreen .. lps dah siap gaul semua bahan2 tue letak minyak setitik dua jer dan masak atas non stick pan macam masak lempeng or pancake tue smp garing kekuningan ... kalau nak bagi masyuk lagie time makan tue jamah pulak dgn kopi panas .... mmg walaaaaaaaa lol

arrow Special wish to my SIL little prince :- Happy 1st BirthdayAfi Arrayyan wink

10 comments:

~ana~ said...

gmbr xleh view..internet kat ofis nih jap ok jap g tetiba dia g block...

tp dr cite tuh..mmg wallah...confirm sedap..:)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

ana > alahai .. takper ler ana .. dok mengimagine jer yer ;-)

Nana said...

sedap ni..penah try makan kt putrajaya ada satu kedai ni juai lempeng jek..lempeng pisang, jagung aih memacam la nk buat xreti keekee

iswatie "colours of life" said...

jiran pernah buat tuk akak time mabuk ari tuh...dia kata paling sedap guna pisang awak.....dia lapik ngan daun pisang sedap...then cicah lak ngan sambal ikan bilis or sambal sardin....sedappppp

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

nana > wah unik tue segala mcm lempeng ada

kak watie > oh ye ke kak .. sy selalu beli pisang berangan jer ...idea tue mkn cicah dgn sambal

mama_umar_maryam said...

aduss..tgh time minum2 ptg ni,sedapnye lah lempeng pisang tu hah...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

zetty > itu ler sesuwaiiiii time hujan2 gini ;-)

linahilmin said...

d, masuk je sini.. mula2 i terliur lempeng pisang kelapa, pastu nampak lak tupperware! adehhhh!

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

lina > sila2 cuci mata .. if ada yg berkenan inform k ..

siti_asiah said...

erk...sedapnyaaaa.......
bagila resepi kak..