Thursday, June 10, 2010

Solid Foods Lagie ;-)

biggrin memandangkan mood rajin sudah mari .. nak share respi solid foods aidil yg sempoi lol.. percubaan pertama bagi dia makan ikan tenggiri fresh baru naik dari laut.. sekilo RM24 tue takpelahcool ... kali nie combine carrot .. coz itu jer ada dlm fridge redface .. & isi ikan tenggiri .. sempoi berkhasiat dan yg plg penting home made mrgreen ... oh yer cara masakan kt bawah nie lebih kurang mcm resepi afne yer .. kita saja tambah bahan mcm daun sup dan daun bawang tue .. nak bagi wangi & naik bau sup aidil nieh mrgreen
arrow cara2 : didihkan air > masukkan bwg merah, bwg putih, halia, masukkan daun sup, daun bawang, carrot yg dipotong kecil, masak smp carrot lembut > masukkan isi ikan tenggiri yg dipotong kecil (buang tulang yer) > masak smp ikan masak > sejukkan 10-15 min > masukkan carrot, ikan & amik air sup tadie masuk dlm blender > kisar halus > tapis > masukkan dalam bekas dadih > frozenkan .. bila masak bubur baru masukkan solid food yg frozen tue dlm bubur .. siap wink

12 comments:

SyaNa said...

sedap nye..aku plak yg lapar pagi2 ni tgk food aidil
hahahaha

~ana~ said...

bagus2...jom jemaah buat bubur..:)

syariza09 said...

bagus2. untung aidil dpt mama yg rajin

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

syana > wah dah mkn pizza smlm lagie besttt apa ;-)

ana > mehhhh sesama ;-)

syariza > TQ ;-)

mrs shaifull said...

sedapnya, ikan fresh lak tu :)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

CT > itu yg aidil mkn 4 kali sehariiii ;-)

Jantan Keparat said...

lapar niyeh!!!

::@.L.I.N:: said...

hish...laporlah pulak tgk makanan nie...

zailamohamad said...

rajin Diana buat bubur untuk Aidil ya, Zaila dulu buat masa hari cuti je tupon anak-anak xnak makan (sebab xsedap kot)
nanti anak seterusnya memang plan tak nak malas2 dah masak bubur, hehehe

mama_umar_maryam said...

yeay..nnt blh tiruu ;)

:cahya schatz: said...

wow...sedap2...
nnt nak buat kat liya gak la...liya kalau kentang jer laju... yg lain...dia jeling2 dulu..pastu makan slow2...
bg makan belacan kang...hhuuhuuu...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

JK > misi mencari makanan ;-)

zaila > zaila kena rajin tukar2 menu baru dorg nak mkn ;-)

zetty > boleh jer ;-)

cahya > kena pelbagaikan menu dia .. seimbang .. dan tak menjemukan ;-)