- Panaskan periuk, masukkan sedikit air > sos tiram, kicap manis, kicap pekat > sos cili, petis udang, kiub ikan bilis, kcg tanah (goreng & tumbuk), tabur bijan (yg digoreng tanpa minyak terlebih dahulu) atas kuah ..kalau tak cukup masin..tambahkan gula sket secukup rasa... masak semua bahan atas api sampai pekat (Kalau kurang pekat guna bancuhan tepung jagung) .. kita pun tak guna sukatan ..main agak2 rasa dah ok tu
Bhn2 lain: (ikut citarasa dan bhn yg ada)
- Sotong Kembang
- Kuew Tiaw
- Kangkung
- Fishball
- Crab Meat
- Fish Cake
- Sosej
- Tauhu nipis
- Telur Puyuh
- rebuskan air mendidih yg dicampurkan kiub ikan bilis + 2 ulas bawang putih + 2 cm halia + garam. Celur bahan2 yong tau foo > Toskan, potong2 kecil dan boleh la makan dgn sos di atas > tabur bijan atas kuah sos > nyummy
5 comments:
Nyummyyy...
X nak jemput kami ke umah ke, merasa air tgn D he3... Ayat org x rajin nak wat...
sedap makan panas2 ni
oh macam tu ke kuah hitam tu...senang jer...boleh try
sedap kan yong tau foo ni. tp tu la.beli cinonet je dah kat rm10..
macam nak try je..thanx for sharing ye diana :-)
Post a Comment