Tuesday, July 12, 2011

~ Homemade Yong Tau Foo ~

cool malam tadi sambil2 teman hubby + membantu his work kat office .. sempat selak2 melawat blog masakan daku itu .. saja jer cuci2 mata ... alahai ... terliur .... tetiba rasa teringin nak makan yong tau foo home made ... aku rasa berbaloi2 yong tau foo home made nih coz boleh mkn ulang2 ... aku perasan kalu beli yg pasar malam punya tue .. amik sikit jer dah almost RM10 confused...jenuh aku save resipi dlm samsung galaxy tab nih ... kalau tak sempat minggu ni .. weekend kang ler aku masak .. al-maklum time weekend jer dpt lepas geram mkn best2 mrgreen .. saper nak copy resepi nih .. silakan wink

Yong Tau Foo

arrow Bahan2 utk sos hitam:

- Panaskan periuk, masukkan sedikit air > sos tiram, kicap manis, kicap pekat > sos cili, petis udang, kiub ikan bilis, kcg tanah (goreng & tumbuk), tabur bijan (yg digoreng tanpa minyak terlebih dahulu) atas kuah ..kalau tak cukup masin..tambahkan gula sket secukup rasa... masak semua bahan atas api sampai pekat (Kalau kurang pekat guna bancuhan tepung jagung) .. kita pun tak guna sukatan ..main agak2 rasa dah ok tu mrgreen


arrow Bhn2 lain: (ikut citarasa dan bhn yg ada)

- Sotong Kembang
- Kuew Tiaw
- Kangkung
- Fishball
- Crab Meat
- Fish Cake
- Sosej
- Tauhu nipis
- Telur Puyuh

arrowAir rebusan Yong Tau Foo

- rebuskan air mendidih yg dicampurkan kiub ikan bilis + 2 ulas bawang putih + 2 cm halia + garam. Celur bahan2 yong tau foo > Toskan, potong2 kecil dan boleh la makan dgn sos di atas > tabur bijan atas kuah sos > nyummy mrgreen

5 comments:

lia said...

Nyummyyy...

X nak jemput kami ke umah ke, merasa air tgn D he3... Ayat org x rajin nak wat...

syanasaid said...

sedap makan panas2 ni

AlinNilsa said...

oh macam tu ke kuah hitam tu...senang jer...boleh try

~ana~ said...

sedap kan yong tau foo ni. tp tu la.beli cinonet je dah kat rm10..

Chempaka Aurora said...

macam nak try je..thanx for sharing ye diana :-)