Friday, January 22, 2010

Kelahiran Aidil Muzaffar

arrow Sebelum nie kisah kelahiran Aidil Muzaffar dah diceritakan oleh hubby di entry ini ... tp kali nie turn kita plk nak cerita dgn detailsnya ..
time ni muka still maintain lg
arrow 19 Nov 2009
:- kronologi bersalin kali nie mmg menduga & menguji .. berapa kali keluar masuk hospital .. asyik dok false labour jer .. sejak 6 nov kita dah cuti x dtg keje asyik rehat kt rumah manjang ... smplah masa 19hb nov kuar lendir dan darah skit pagi tu masa mandi ..terus kaget mtk tlg abg kita htr ke HTAR .. dah smp hosp wad sume .. baby asyik dok main cak2 .. contraction tak teruk pun .. still bleh tahan ..

arrow 21 Nov 2009
:- awal pagi pkl 5am nurse kejut nak buat CTG cek jantung baby .. tiba2 time nak turun katil rasa air panas kuar .. basah lencun kain .. bgtau ler nurse .. sah air ketuban dah pecah .. alih katil ke bhg yg nurse & dr. monitor seb ke labour room .. lps b'fast dr cek baru 2-3 cm open .. ctg ok lg time nieh .. kita plk dah 2-3 kali tukar kain .. 4 kali tukar pad basah lencun dgn air kuar jer ...

arrow pkl 12 lps lunch nurse tolak kita ke labour room .. smpt call husband suruh dtg hosp . .. dlm labor ro0m dr psg drip (syntocinon IV) utk bg cpt bukaan bersalin ... smp drip KIRI & KANAN tgn tue serentak .. ada satu ubt tu diinject kt peha bg kita tido rest kejap .. tp kita dok dengar org bersalin kt kiri kanan kita ... makin lama kita rasa makin kuat sakit .. pkl 7mlm dr cek baru 4 cm .. ctg jantung baby dah makin drop .. pkl 7.30 mlm dr. ambil keputusan tak nak tunggu lagi sepantas kilat dorg siapkan kita ke OT .. dlm masa yg sama dr. ty nama husband .. dgr dr panggil nama husband kt luar LR tue ... time tu hy allah yg tahu perasaan kita .. redha & pasrah jer utk di c-sect kali kedua nieh cry

arrow lps tukar bj OT & mskkan urine tiub tue.. kita disorong ke luar utk ke tingkat 3 dewan bedah .. nmpk ler muka hubby , adam & mama kita .. time tue kita dah nangis beriya dah .. mmg sedih giler .. dah ler time tu sakit nak meneran semua ada .. adam pun sama nangis dok panggil "mama ..mama ..mama" adam & hubby naik sama ke OT .. smp dpn OT sempat kiss salam adam & hubby .. sign2 form nak c-sect yg 2-3 helai tue pun dibuat dlm keadaan cepat giler .. mmg time tu kelam kabut giler tak smp 3 minit siap semua ready nak c-sect cry

lps bius .. dr mula operat..tmpt yg sama c-sect dulu .. kita rasa giler perut bawah tu dipotong .. GILERRRRRRR .. mmg sakit eek.. sedangkan time adam dulu x rasa apa pun .. rasa sikit2 dr. gerak2 perut camtu la ... smpkan dr kata "puan mmg rasa sikit yer .. tolong senyap sikit tahan .. nanti kami surgeon tak boleh buat keje" ... time tu kita dok istighfar ya allah ... berilah aku kekuatan ya allah cry

arrow time dr tarik keluar baby pkl 7.50 mlm kita rasa baby tu dikeluarkan rasa ditarik pada ... yg kuar dr mulut dr time tu "oh .. tali pusat dia " .. dgr suara baby nangis kejap jer pastu senyapp .. tiba2 dtg dr. bgtau .. "puan baby puan kita tak tjk .. dah dibwk naik ICU . .. ada masalah pernafasan coz tali pusat dia dah lilit belit leher" .. time tu kita rasa nak menangis .. risau semua ada ... doa sgt2 baby ok .. dr. ambk masa lama sikit bersihkan luka coz luka lama c-sect melekat2 kt bhg dlm rahim tu sebab kita makan IKAN HARUAN masa c-sect adam dulu .. dr advise JGN makan ikan haruan @ gamat ker kali nieh .. biar luka baik semulajadi rolleyes

arrow settle c-sect masuk wad dlm pkl 10 cam tu la .. huby ambk brg2 tukar ke wad2B khas untuk patient yg c-sect nieh .. hubby dpt ler tgk baby kejap baby dlm ICU .. masuk tiub .. drip segala macam la .. hr esok lps bukak urine tiub barulah kita dpt tgk baby ... naik wad kt tingkat 6 utk tgk baby dgn kak eza & family kita (thanks kak eza sudi melawat kita & atas buah tgn yg diberi) ... time tue baby dah ok dan stabil .. nurse suruh bf baby .. nmpk je baby mmg rasa terharu sgt2... dgn mata besar kaler coklat... rambut lebat .. besar & pjg dari adam .. berat 3.41 kg ... aminnn semuanya ok ... walaupun sakit c-sect kali kedua nieh BERGANDA2 dari dulu .. tp kita kuatkan diri demi baby... berbaloi2 penantian dok menunggu2 selama ni .. puas hati dpt tgk baby sihat & pelok cium baby .. lps 2 hari stay kt wad kita pun dibenarkan balik ke rumah coz kita pun sihat dan takde demam or masalah lain ... masa nak discaj petang tue Fiza@mama muiz yg keje kt HTAR pun dtg melawat (thanks fiza) .. otw balik rumah family tu jenuh juga menahan sakit .. tp kuatkan diri juga ... maka bermulalah perjalanan berpantang dgn jayanya selama 60 hari mrgreen .. last sekali kita nak ucapkan ribuan terima kasih pada semua kawan2 yg telah mendoakan dan wish tahniah kt kita wink
after c-sect .. pose dgn kak eza (mak ai comotnya kitaredface)

15 comments:

CT NORAMIZA said...

diana, baca cita awak, saya plak yg meleleh air mata, mmg tau perasaan bila nak masuk OT, mmg x suka sgt perasaan tu, dah 4 kali masuk OT :(

mica@tetty said...

diana..sepatut x sakit tau..kak czer pon tempat yg sama jugak..x sakit langsung ok...kak makan gamat gn ikan haruan jugak..dulu tapi doktor takda komplin pasal tu..eee macam2 kan ..tapi takpa lah dah lepas...tapi mmg sakit tok czer ke 2 lagi 2 kali ganda ..lambat sikit sembuh...waaa ngeri tui..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

siti > itu ler bila igt balik ... adehhh .. mmg sakit ..

kak tetty > ye ker kak .. mmg nasib sy kot bius tu x rasa sgt kot .. mmg menahan sakit ler spjg operate tu ... adehhh

SyaNa said...

adoii aku plak yg ngeri sgr
ape2 pn alhamdulillah sume da selamat kan..
ko take care ye :)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

syana > kalau terigt2 mmg ngeri wooo ... aku doakan tuk ko & baby juge .. all e best k ;-)

mama_umar said...

hi diana :D..hmm,hanya awak je la yg tau rasenye tukan,tp xpelah..hope pasni luke cpt baik,aidil pon dah beso kite tgk,comel ..

Nana said...

adoi kak tetiba saya terasa ngeri+ngilu hehe ..sakit banak dulu pun tak bole lupe lg

~Eila @ Along~ said...

di...dah habis pantang ye...welcome back! adehh eila plak rase sakit tu di..ngeri dgr...neway baby aidil tembamm..suke suke suke...geram aku!

hacienda said...

alamak, xtau nak komen ape..diana sgt tabah ok, alhamdulillah wlu perit tp berbaloi2 kan..aidil pn sihat & diana pn ok slmt.. alhamdulillah.. xpe ye..dugaan bersalin mcm2 ade...

zailamohamad said...

isy, ngeri juga baca cerita Diana ni tapi apa2 hal lega bila semuanya dah berakhir..comel sungguh Adam ngan adik dia tu, mesti Adam xsabar nak main bola ngan Aidil;)

eza said...

tembam ler bb aidil.tegap bb nih..welcom back diana...slamat menjalankan rutin harian yang cukup2 mencabar...hehehe...

Chempaka Aurora said...

Isk..kalaulah Chem di tempat Diana, tak taulah mampu bertahan macam tu ke idak. Hopefully luka Diana tu cepat sembuh. Suka tengok Aidil,gebu sangat dia.s

Ezrina - A wife and a mummy of two princess :) said...

tulah kan..pengalaman brsalin setiap org tu mmg berbeza2.. apa2 pun akak ttp dapat imagine mcmana yg diana rasa.

even akak bersalin normal, masa nak jahit tu kan diana..utk yg kali kedua ni...biusnya mcm akak tak rasa aje... rasa mcm tersiat2 je doktor nak menjahit tu...oppsss..adoi!

lia said...

apsl ntah lia boleh nanges lak biler baca n3 ni hu3...

**sHiKinn** said...

adui..gerun plak dengar akak bersalin..sb sy yg sulung pun c-sec gak..yg second ni harapnya tidak la..apa pun tahniah dapat baby comei..