Monday, March 19, 2012

Maid Harian ;-)

senang hatie rumah licin bersih ginipeace

susulan dari entry ini .. weekend lps datanglah dua org maid harian nie .. hubby panggil sorg jer .. tapi dia siap dtg dgn member dia .. alang- dah ada dua org .. kami siap make-over susun atur barang kt bilik atas ... alihkan katil single maid kat bilik lama ke bilik tetamu yg tengah .. almari baju pulak dialihkan ke bilik maid lama .. so senang la kalau ada org dtg stay kt rumh kami nak ambik baju x kacau tetamu tu sengihnampakgigi .. mula2 aku suruh dorg angkat kelaur jemur karpet > bersihkan kipas, lap tingkap, lap sliding door, cuci toilet, lap almari yg letak brg2 hiasan tue .. dah siap kerja2 berat gitu .. baru mop lantai atas bawah .. last sekali baru sapu rumah .. sebelum balik aku suruh dorg settle iron baju keje utk seminggu ... mmg kerah tenaga habis-habisan ..he..he..he.. penat.. dorg mengemas dari pagi pkl 9am lebih siap mengemas semua dlm plk 12 lebih.. aku cadang panggil dorg dlm sebulan sekali jer .. sebelum dorg balik bagi dorg air .. sambil ty latar belakang sket .. smlm hubby byr RM60 .. kalau tak harga RM50 jer caj standard maid harian nie senyumkenyit

Antara tips yg boleh aku share psl maid harian nie :

arrow siapkan peralatan awal2 .. mcm mop, kain buruk, pencuci cermin, penyapu , kertas surat khabar, tong sampah, plastik sampah .. so senang dorg nak bersihkan rumah
arrow masa dorg kemas tue elok la kita ada sama supervise dorg buat keje .. jangan serah bulat2 pada maid tue nak kemas .. kang nanti ada brg pecah, rosak ker ..
arrow call @ booking maid tue awal 3-4 harie .. mana tau penuh ker jadual dia dah org lain book ..
arrow plan bahagian mana yg kritikal utk dibersihkan dulu .. bagi arahan bersihkan rumh tue kira bersistematik ler .. kang tak tentu arah maid tue .. x salah kita as tuan rumah ada bg arahan kt dorg kemas mcm mana .. nak gosok baju mcm mana .. bg tunjuk ajar .. jgn expect dorg tau sume..
arrow kalau time mengemas tue .. bagi la budak2 main kat luar .. yelah habuk2 nie kang bwk kuman .. mcm aku .. bagi adam-aidil main air dlm besen kt luar area parking rumah ... so senang la maid tue nak mengemas
arrow time panggil maid tue .. makesure jaga ler personal item korg .. cth hp, wallet , hand beg ..jgn letak teredang jer mcm gitu .. simpan tmpt2 tersorok yg selamat .. kang jadi brg hilang ker .. tak kan senang nak main tuduh maid tue yg ambik plk
arrow last sekali sesper area pck alam kalau nak contact no maid harian nie roger aku yermenari

9 comments:

syariza09 said...

senang gak ada maid harian camni yer, byk keje leh beres. yg ptg kita susun jadual dulu kan, b sistematik

lia said...

umah aku mcm kapal karam... nak panggil gak tp x tau nak soh wat apa awakakaaaa

Kancilbiru said...

ok gak ada maid harian ni..senang keja especially time weekend..

tapi kena hati2 tau diana sbb ada ofismate ni umah dia dipecah masuk oleh 'suami maid' yang dtg buat kerja ni la..bini datang survey, laki curi barang...

hati2 tau...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

erkss ye ker ... ;-(

fini zaini said...

bila la aku nk dpt wekend maid ni...errr..iron baju maid tu bleh buatkn tak?aku xlarat betui nk iron baju..13 pasang tu..pengsan..

aZeeMaH said...

salam dear.bleh kasik akak contact number tak? nk tyer pasal maid harian ni la...nak upah tolong kemas rumah yg dh mcm kapal karam tuh...hahahhaha

syanasaid said...

fini zaini, bagi aku kan, kalo iron baju anta jek ke dobi..singgit sehelai..
xyah penat2 nk iron pastu jimat letrik..kekekee


beb, nnt aku roger ko ek

Ain said...

salam..saya pun nak cari maid harian juga..blh bagi contact no?

Anonymous said...

boleh bg sy contact number maid harian tu.. atau u boleh contact sy ZaRa-0196556073